Çatı Kaplama Neden Kullanılır
3,8 Dk Okuma
Çatı kaplama binaların yağmur ve kar gibi dış etkenlerden korunması ile ısı yalıtımının sağlanması amacıyla yapılan uygulamalar bütünüdür. Kaliteli çatı kaplama malzemeleri kullanılması binanın uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmasını sağlar. Bununla birlikte bina içerisindeki yaşamın sağlıklı ve kaliteli olarak devam ettirilmesi adına da önemli bir rol oynar.
Geçmiş yıllarda çatı kaplama amacıyla yalnızca kiremit çatı modelleri uygulanıyordu. Ancak gelişen teknoloji ile bu durum değişti. Günümüzde çatı kaplama için kiremit kaplama modellerine alternatif olarak geliştirilen pek çok farklı seçenek bulunuyor. Yeni nesil seçenekler arasından yapılan tercihler kullanımın daha uzun ömürlü olmasını sağlarken çatıların avantajlı bir kullanım sunmasına da katkı sağlıyor.
Çatı Kaplama Malzemeleri Nelerdir?
Çatı kaplama malzemesi seçenekleri arasında;
- Ondulin,
- Galvaniz,
- Kiremit,
- Sac gibi seçenekler bulunuyor.
Çatı kaplama amacıyla kullanılan her malzemenin farklı üretim teknikleriyle üretildiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu durum fiyatların ve kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken etkenlerin de değişmesini sağlıyor. Kullanılan malzemenin kalitesine ve miktarına göre de fiyatlarda değişkenlik gözüküyor.
2. El Malzeme, Çelik Konstrüksiyon Ürünler
İkinci el çelik konstrüksiyon ürünleri için lütfen Aksu Metal‘i arayın!
Çatı Kaplama Neden Yapılıyor?
Çatıların kaplanması için kullanılan pek çok malzeme bulunuyor. Çatı kaplama sacı gibi birbirinden farklı seçeneklere sahip olan alternatifler arasından yapılacak tercih çatıların kaplanması konusunda etkili oluyor. Bununla birlikte çatıyı kaplayarak elde edilen avantajların da uzun bir listeye sahip olduğu görülüyor.
Çatı kaplama modelleri kullanılarak çatı kaplama yapılmasıyla elde edilen en önemli avantaj ısı yalıtımıdır. Özellikle kış aylarının zorlu ve soğuk geçtiği iklimlerden birinde yaşıyorsanız binayı ısıtmak için yüksek faturalar ödemeniz gerekiyor olabilir. Çatı kaplama işleminin gerçekleşmesi ısı yalıtımı sağlar ve bu durum ısınmak için ödemeniz gereken ücretin minimize edilmesini sağlar.
Çatı kaplamada en üst kaplama alanın altında köpük kaplama yapılır. Bu durum ısı yalıtımı sağlar. Bunun için kullanılan malzeme köpük ya da izocam malzemedir. Kullanılan malzemelerin en temel amacı binanın ısı yalıtımının sağlanmasıdır.
Enerji tasarrufu göz önünde bulundurulduğunda çatı kaplamanın neden yapıldığına yanıt vermek çok daha kolay hale gelir. Önemli bir yalıtım işlemi olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağı çatı kaplama, birbirinden farklı malzemeler ile yapılabilir.
Çatı Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Çatı kaplama malzemeleri nelerdir sorusuna verilebilecek çeşitli yanıtlar olduğu gibi bu malzemeler ile gerçekleştirilen çeşitler de birbirinden farklıdır. Çatı kaplama çeşitleri arasında;
- Kiremit kaplama,
- PVC kaplama,
- Sandviç panel,
- Sac kaplama,
- Akarmit kaplama,
- Shingle kaplama gibi seçenekler bulunur.
Her seçenek birbirinden farklı yöntem ve teknikler ile gerçekleşir. Bununla birlikte seçenekler ele alındığında kullanılacak malzemelerin de göz önünde bulundurulması önemlidir. Çatı kaplama çeşitleri nelerdir sonrasında yanıt olarak verilen bu seçenekler arasından yapılacak tercih binaların ısı yalıtımına sahip olmasına ve daha güvenli hale gelmesine dair etkili bir rol oynar.
Çatı Kaplama Enerji Verimliliği ve Estetik Çekicilik Sağlıyor
Çatı kaplama membran gibi farklı malzemeler ile gerçekleşen bir kaplama çalışmasıdır. Binanın temel bileşenleri arasında yer alır. Çatı kaplama işlemlerinin gerçekleşmesiyle birlikte bina dış etkenlerden korunabilir. Bununla birlikte binanın genel dayanıklılığı, enerji verimliliği ve estetik çekiciliği de artmış olur.
Çatı kaplama işlemi için çatı kaplama tahtası gibi pek çok farklı malzemenin kullanıldığı görülebilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapıların en önemli parçalarından biri olan çatı kaplama işlemi için kullanılacak malzemeler de uzun bir listeye ulaşmıştır. Çatı kaplama paneli gibi farklı seçenekler arasından yapılacak tercih ile hem estetik açıdan çekici ve hoş bir görüntü meydana gelir hem de binalar enerji verimliliğine sahip olarak dış etkenlerden korunur.